Aktuális

Családi ház építés ár - CSOK kedvezmény

Családi ház építés ár családi otthonteremtési kedvezménnyel

tovább ...

Oknoplast Kunststofffenster online

Bestellen Sie Oknoplast Platinium und Winergetic Kunststofffenster mit online Aktion

tovább ...

Oknoplast ablak online akció

Oknoplast műanyag ablak Platinium és Winergetic Premium profil

tovább ...

Ajtó ablak raktár

állandó több száz darabos nyílászáró raktárkészlet

tovább ...

Családi ház építési költsége

Családi ház építési költsége előzetes kalkulátor standard műszaki tartalomra

tovább ...

MIRE VAN SZÜKSÉG A CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉSekor?

 

Ami nem hiányozhat: a terv

 

Ha megérett az elhatározás és eldöntöttük, hogy építkezésbe fogunk, keressünk fel építészeket és személyes beszélgetés alkalmával kérjünk tőlük ajánlatot. Engedélyköteles munkához kell az építési engedélyezési terv. Ez egyszerűbb épületeknél alkalmas a kivitelezésre is, de nagyobb épületnél a kiviteli terv sem nélkülözhető. Ebben építész, statikus, gépész, elektromos és más szakterületek részletes rajzai, leírásai találhatók. A kiviteli terv része az árazatlan tételes költségvetési kiírás is.

 

Építési engedély is kell…

 

Engedélyköteles építési munkát csak jogerős építési engedély birtokában lehet végezni. Az engedélyről szóló határozat jogerőre emelkedése után jelentsük be az önkormányzaton a felelős műszaki vezetőt, 30 millió feletti építményérték felett pedig az APEH és az Építésfelügyelet felé és bejelentést kell tennünk. Az építési engedély két évig érvényes, de további egy-egy évre meghosszabbítható.

 

Hogyan találjuk meg a jó szakembereket?

 

Ez nem egyszerű kérdés. Jó ha van a család barátai, ismerősei között olyan akinek már van tapasztalata egy korábbi építkezésnél és tud ajánlani egy megbízható vállakozót.

 

Másik jó megoldás ha keresünk környezetünkben nekünk tetsző házakat, majd udvariasan bekopogunk, megkérdezzük, hogy meg volt-e elégedve a ház kivitelezőjével. Ha igen, akkor ne felejtsük el elkérni az elérhetőségeket.

 A begyűjtött kivitelezőkkel üljünk le személyesen beszélgetni, mert a személyes benyomás sokat elárul a vállalkozóról. Kérjük meg, hogy adjon árajánlatot házunk terveire. Az ajánlatkéréshez adjuk oda az engedélyezési tervet, a kiviteli tervet és minden esetben az árazatlan költségvetési kiírást. Ha a házunkhoz nem készült kiviteli terv akkor is készítessünk a tervezőnkkel árazatlan kiírást mert a kivitelezők összahasonlítását nagymértékben megkönnyíti.

Az ajánlat tartalmazza az árakat, teljesítési határidőket, garancia vállalást, kötbért és más fontos paramétert is. A legjobb ha szerződés tervezet is mellékel hozzá a vállalkozó.

 

Mindig kössünk szerződést!

 

Építési munkát írásbeli építési szerződés nélkül nem lehet végezni. Formai követelményeiről külön jogszabály rendelkezik.

Az építési szerződés alapvetően kétféle lehet. Lehet átalányáras (fix elszámolású), vagy lehet tételes elszámolású. Az előbbi előnye, hogy pótmunka nem számolható el és pontosan tudjuk, hogy mennyibe fog ez nekünk kerülni. Az utóbbi előnye az, hogy csak azok a munkák kerülnek elszámolásra amelyek ténylegesen elkészültek.

 

Felelős műszaki vezető és műszaki ellenőr nélkül is megy?

 

Ha az építtető generálkivitelezésben kívánja megépíttetni a házát, akkor a kivitelező kiválasztása után annak felelős műszaki vezetője végzi a szakmai irányítást és vállalja a felelősséget az elvégzett munkáért. Ebben az esetben műszaki ellenőr nem szükséges.

Amennyiben az építtető az egyes részmunkákra más-más vállalkozóval szerződik le, akkor minden vállalkozó saját felelős műszaki vezetővel redelkezik és felettük az irányítást és a munkák összehangolását a műszaki ellenőr végzi. Ő a felelőse a teljes munkának és egyben szakmai képviselője az építtetőnek.