Aktuális

Családi ház építés ár - CSOK kedvezmény

Családi ház építés ár családi otthonteremtési kedvezménnyel

tovább ...

Oknoplast Kunststofffenster online

Bestellen Sie Oknoplast Platinium und Winergetic Kunststofffenster mit online Aktion

tovább ...

Oknoplast ablak online akció

Oknoplast műanyag ablak Platinium és Winergetic Premium profil

tovább ...

Ajtó ablak raktár

állandó több száz darabos nyílászáró raktárkészlet

tovább ...

Családi ház építési költsége

Családi ház építési költsége előzetes kalkulátor standard műszaki tartalomra

tovább ...

MIRE VAN SZÜKSÉGÜNK LAKÓHÁZAK TERVEZÉSÉHEZ?

 

Ha csak elviekben szeretnénk…

 

Csak elviekben történő tervezéshez elegendő két dolog: tervezési program és telek.

Szükség van egy tervezési programra, amely minél határozottabban fogalmazza meg a kért helyiségeket, térkapcsolatokat, formákat, anyagokat stb. Jó ha van hozzá vázlatrajz és hangulati kép is. 

Természetesen kell hozzá egy építési hely, vagyis telek is. Fontos, hogy a méretei legyenek meghatározva, lehetőség szerint kérjük ki földmérő segítségét a telek nevezetes pontjainak kitűzésére.

 

Ha építési engedély is kell…

 

Ha tényleg építkezni szeretnénk, akkor hatósági engedélyre van szükségünk. Ehhez minimálisan kell egy építési engedélyezési terv. Itt már szükség van egy friss tulajdonlapra a tulajdonjog igazolásához. Beszerezhető a földhivatalból. Innen kell kérni a hiteles térképmásolatot is, amely térképen mutatja az építési ingatlant és közvetlen környezetét.

 Következő lépés a közműnyilatkozatok beszerzése a területileg illetékes közműszolgáltatóktól. Ezek beszerezhetők az ügyfélfogadási irodákban. Lakóépületeknél rendszerint van kéményünk, és így nem kerülhetjük el a kéményseprő szakhatóságot sem. Tőlük is be kell szereznünk a hozzájárulásukat. Ritkábban előfordul, hogy más szakvéleményekre is szükség van, ilyen lehet pl. a talajmechanikai vagy a környezetvédelmi hozzájárulás.

 

Ha már építkeznénk…

 

Sajnos ezzel még nem értünk a hivatalos tennivalóink végére. Az építési engedélyről szóló határozat kiadása után meg kell várnunk míg az fellebbezés hiányában jogerőre emelkedik. Ezután az építtetőnek be kell jelentenie a felelős műszaki vezető adatait az illetékes műszaki osztályon. Ha az építmény értéke meghaladja a 50 millió forintot, akkor az építtető az APEH és az Építés felügyelet irodáját is előre kell hogy értesítse a tervezett építkezés adatairól. Egyéb esetben utólagosan, egyszerűsített formában szükséges ez a bejelentés.

 

Felelős műszaki vezető vagy műszaki ellenőr?

 

Ha az építtető generálkivitelezésben kívánja megépíttetni a házát, akkor a kivitelező kiválasztása után annak felelős műszaki vezetője végzi a szakmai irányítást és vállalja a felelősséget az elvégzett munkáért. Ebben az esetben műszaki ellenőr nem szükséges.

Amennyiben az építtető az egyes részmunkákra más-más vállalkozóval szerződik le, akkor minden vállalkozó saját felelős műszaki vezetővel redelkezik és felettük az irányítást és a munkák összehangolását a műszaki ellenőr végzi. Ő a felelőse a teljes munkának és egyben szakmai képviselője az építtetőnek.